Ocicat Kattens Standard

OCICAT STANDARDAllmänt

Utseende

Ocicaten är en medelstor till stor, väl fläckad agouti katt av medel typ. Den förmedlar intrycket av ett atletiskt djur; muskulös och massiv, graciös och smidig, dock med kraftig kroppsbyggnad och bred bringa. Den är pigg och alert till sitt sätt och visar stor vitalitet. Denna kraftfulla, atletiska och ändå gracila fläckiga katt är speciellt känd för sitt vilda, exotiska utseende.

Storlek

Medelstor till stor


Huvud

Form

Skallen är av modifierad kilform, som visar en lätt kurva från nosen till kinderna, med en synlig, men lätt stigning från nosryggen till pannan.

Nosparti

Nospartiet är ett brett och väl definierad med en antydan av kvadratform och visar i profil en god längd.


Haka/Käke

Kraftig haka med stadig käke och korrekt bett.


Morrhårskuddar

Morrhårskuddarna får inte vara för markerade.


Öron

Form

Alerta, relativt stora. Om örontofsar finns, skall dessa utbreda sig lodrätt från öronspetsen och är en bonus.

Placering

Ansatta så att de formar ett naturligt hörn i förhållande till huvudets övre och yttre linje. Om ett inbillad vågrät linje ritas tvärs över pannan, strax ovanför ögats övre linje, skulle  öronen sitta i 45 graders vinkel, dvs. varken för högt eller lågt.


Ögon

Form

Stora, mandelformade, vinklade lätt uppåt i riktning mot öronen, med mer än längden av ett öga mellan ögonen.

Färg

Alla ögonfärger förutom blå tillåts. Det är ingen motsvarighet mellan ögonfärgen och pälsfärgen. Dock är en djup ögonfärg att föredra.


Nacke


Huvudet bärs behagfullt på en välvd nacke.

Kropp

Struktur

En massiv och tämligen lång kropp, djup och fullkomlig men aldrig klumpig och grov. Kraftig benstomme med muskulös välutvecklad framtoning, likväl med ett atletiskt utseende. Bringan torde vara något djup med revbenen lätt framträdande. ryggen är rak och svagt upphöjd mot bakdelen och sidorna tämligen jämna. Man föredrar de atletiska, kraftiga och smidiga framför de grova och klumpiga.

Ben


Medellånga, av god substans och väl muskulösa; kraftfulla och i god proportion till kroppen.

Tassar

Ovala och kompakta, med storlek i proportion till benen.


Svans


Ganska lång, medelsmal, något avsmalnande mot den mörka svanstippen.

Päls

Struktur

Kort och slät med ett skimrande lyster och med en känsla av satäng; tättliggande och glatt, ändock lång nog att ha plats för det nödvändiga antalet färgade band. Det får inte finnas någon tendens till ullighet och den får inte verka lång.

Färg

Alla färger ska vara klara och fina. de ljusaste partierna finns vanligtvis i ansiktet, runt ögonen och på hakan samt den undre käken. Det mörkaste partiet är på svanstippen. För att bestämma den korrekta pälsfärgen, är färgen på svanstippen bindande. Kontrasten bedöms separat. Tickning: Alla hårstrån, - utom de på svanstippen har färgband. Inuti markeringarna, är toppen på hårstrået av mörkare färg, medan toppen på hårstrået i grundfärgen är av ljusare färg. Markeringar: Tydliga markeringar skall klart ses från alla håll. de i ansiktet, på benen och svansen kan vara mörkare än de på kroppen. Grundfärgen kan vara mörkare på ryggen och ljusare på undersidan, hakan och undre käken. nedslag skall ges om fläckningen är svag eller otydlig. Fast det måste kommas ihåg, att ljusare färger visar mindre kontraster än de mörkare. För färgvarianter se kommande förteckning.


Anmärkningar


● Ocicaten är en medelstor till stor i storleken; det bör noteras att honor generellt är mindre än hanar. ● Kindpåsar tillåts på fullvuxna hanar ● Ocicaten bör ha en förvånande vikt för sin storlek. ● Man bör ta mer hänsyn till helhetsintrycket och kvalitén hos denna katt än enbart till storleken. ● Man föredrar de atletiska, kraftfulla och smidiga, och nedslag görs på de klumpiga och grova ● Inga röda, creme eller sköldpaddstabby är tillåtna. Väldigt rödtonade kanelfärgade och ljusbruna kan se ut som röda eller creme, men producerar aldrig sköldpaddstabby.

Fel

Kropp

Klumpig och grov

Päls

● Svaga och otydliga markeringar ● Utdragna fläckar som påminner om ett tigrerat mönster.


Diskvalificerande

Ögon

Blå ögon

Päls

● Vita medaljonger eller fläckar, eller vitt någon annanstans än runt ögonen, näsborren, hakan och övre halspartiet - förutom silvervit bottenfärg på silvervarianterna.


Dela den här sidan