Ocicat kattens Historia

OCICAT

Ocicat är en medelstor till stor, väl fläckad agouti katt av medel typ. Den förmedlar intrycket av ett atletiskt djur; muskulös och massiv, graciös och smidig, dock med kraftig kroppsbyggnad och bred bringa. Den är pigg och alert till sitt sätt och visar stor vitalitet. Denna kraftfulla, atletiska och ändå gracila fläckiga katt är speciellt känd för sitt vilda, exotiska utseende.
Ocicat popularitet har haft en så stor genomslagskraft att den idag kan ses i de flesta länder runt om i världen.

Den första ocicat föddes 1964 genom ett lyckligt misstag. Det var Virginia Daly "Dalai ocicats" som på 60-talet ville producera en abymaskad siames. Hennes plan att nå sitt mål var att para en abessinier med en siames, för att sedan para avkomman tillbaka på en siames.

På 50`och 60`talet var det mer accepterat med experimentavel än idag. Andra experimentprogram Mrs Daly gjorde var siames & tabby huskatt/siameshybrid som producerade ett par lynx point siameser. En korsning av siames och  calico huskatt/siameshybrid resulterade i pinto siames, och en havanna brown & lilamaskad siames resulterade i lila.

Resultaten av Mrs Dalys experimentavel producerade 1950 Acfa`s första flamepoint siames-hona till Grand Champion, och genom att korsa en röd perser med en siames; stammodern till de första amerikanska colorpoint perser. Senare fick hon fram GRC Dalai Jakki -USA:s bästa sealpoint siames 5 år i rad.

Men hennes största glädje var att avla med hybriderna. (hybrid = avkomma av två olika raser) - Ofta repetitioner av andra uppfödares misstag. Hon utvecklade en ganska unik insikt i hur hon fick fram bästa kvalitén på dessa olika ungar och hon insåg inte att just en sådan här parning skulle resultera i en helt ny ras; ocicat

Den enda honan som Mrs Daly behöll var Dalai She, - en ruddy abytecknad hybrid. Dalai She parades med CH Whitehead Elegante Sun, kallad "Sunny", - en chokladmaskad siames som själv var efter en importerad chokladmaskad siames CH Kanhuri Hassan. Sunny var en stor och välmusklad katt med mörk färg. I kullen efter Dalai She & Sunny fanns den efterlängtade abymaskade siamesen, tillsammans med mackerel tabbys, en lynxpoint, en svart, en klassisk tabby - och en gåva från naturen.

Denna "fula ankungen" var en vacker kanel spotted hane, - senare döpt till Tonga. Mrs Dalys dotter (även hon hette Virginia) tyckte Tonga såg ut som en ozelot och frågade om dom inte kunde kalla honom ocicat. Denna kull född en frostig morgon 1964 i Michigan är den sanna starten av ocicat kattens historia. Början kunde också vara slutet. Tonga såldes som en sällskapskatt med avtal om kastrering till en medicinstuderande Thomas Brown för 10 dollar. Tonga ställdes ut första gången 20-21 februari 1965 i Detroit som en speciell nyhet. Där var 16 st. katter som ställdes ut som speciella nyheter, och i katalogen stod att läsa att dessa var framtidens raser. Så rätt de hade…

Senare kom Daly i kontakt med den välkända genetikern Dr Clyde Keeler vid Georgias universitet som var intresserad av uppfödare som ville producera en liknande katt som den utrotade egyptiska fläckade fiskande katten. Clyde föreslog att Tonga skulle para sin mamma Dalai She. Denna parning skedde aldrig. Men Dalys intresse hade vaknat att producera ocicat, och det blev hennes personliga mål.

Även om Tonga själv aldrig var med i avelsprogrammet upprepades parningen mellan Dalai She och Sunny som producerade Dalai Dotson, - en brun spotted hane som Virginia använde som avels hane. Dotson registrerades i CFA som ocicat och andra uppfödare såg därmed receptet (F2 aby x siames) och gick ett steg längre genom att introducera amerikanskt korthår, för dess substans och dess silvergen.

Nordens och Sveriges första ocicat kom till Göteborg från England i december 1991: CH Lotsadots Chunky Blue, - en blå spotted hane och i januari 1992 kom Thickthorn Rosemary från England, - en svartsilver spotted hona. Paret importerades av Jessica Lundgren och de premiärvisades vid Boråskattens utställning i april 1992.
 
 
Mönster :
Det finns ett tydligt M-tecken på pannan, med markeringar som sträcker sig upp
över huvudet mellan öronen och bryts av till smala fläckar på nedre delen av nacken och skuldrorna. Eyliner finns runt ögonen och på kinderna. Ögonen är kantade av den mörkaste pälsfärgen och omgiven av den ljusaste färgen.

Där är brutna halsband på halsen och brutna armband på nedre delen av benen. Ju mer brutna, desto bättre.
En rad av runda fläckar löper längst med ryggraden från skulderbladen till svansen. Fläckarna är spridda tvärs över skuldrorna och bakdelen och breder ut
sig så långt som möjligt nedåt benen.

Stora, väl spridda tumavtrycksformade fläckar uppträder på sidorna av kroppen, med en antydan av ett klassiskt tabby mönster- En fläck omgiven av en ring av fläckar. Magen är också väl fläckad. Svansen har horisontella penseldrag nedåt svanstippen, idealiskt omväxlande med fläckar och en mörk svanstipp.

Standarden är skriven för en spotted katt. Detta ÄR orsaken till att ocicat katten existerar idag. Om det inte vore för det "olyckliga misstag" att det föddes en spottad kattunge; TONGA, skulle vi aldrig ha sett denna underbara ras. Det är därför varje ocicat uppfödares skyldighet att bevara den ursprungliga katten som den var; en fläckad agouti katt.
/Bill McKee, Ociville ocicats
 
 

Bill McKee arbetade för att godkänna ocicat som ras i USA och har publicerat en bok om ocicat. Han ägde den första USA Grand Champion GRC Dalai's Golden Cavalier of Ociville; -som var en av de bästa avels hanarna på sin tid och väldigt viktig för rasens avel med att förbättra mönstret och färgen. Han var den första ordföranden i OI, Ocicats International och den första sekreteraren i CFA Ocicat Breed Council. Hans namn och katteri Ociville är synonymt med rasen.

TONGA
Urfadern till att våra Ocicat Katter finns idag, han som började en framgång och att uppfödare såg en ras som är så helt underbar

TONGA
Urfadern till att våra Ocicat Katter finns idag, han som började en framgång och att uppfödare såg en ras som är så helt underbar

Dela den här sidan